دسته بندی : اعصاب و روان(روانپزشکی) | تاریخ انتشار : 1402/09/18 | تاریخ ویرایش : 1402/09/18
« آمی تریپتیلین داروی الاویل (Elavil)، که با نام عمومی آمیتریپتیلین (amitriptyline) نیز شناخته میشود، یک داروی ضد افسردگی از نوع سه حلقهای است. این دارو برای درمان مشکلات روانشناختی مانند افسردگی استفاده میشود. ممکن است به بهبود حالت و احساسات خوب، تسکین اضطراب و تنش کمک کند، به شما کمک می کند که بهتر بخوابید و سطح انرژی خود را افزایش دهید. در ادامه با پذیرش دکتر همراه باشید »
Canada:
Apo-Amitriptyline
Bio- Amitriptyline
Dom-Amitriptyline
Elival
Letave
Novo-Triptyn
PMS-Amitriptyline
ﺿﺪاﻓﺴﺮدﮔﻲ، ﺳﻪ ﺣﻠﻘﻮی
Coated Tablet: 10mmg . 25mg Scored Coated Tablet : 100 mg Scored Film Coated Tablet:50mg
آمی تریپتیلین چیست
داروی آمیتریپتیلین برای درمان مشکلات روحی–روانی مثل افسردگی استفاده میشود. آمیتریپتیلین ممکن است به بهبود روحیه، سلامت روحی، تسکین اضطراب و تنش و بهبود خواب کمک کند. همچنین این دارو سطح انرژی را افزایش میدهد. آمیتریپتیلین از خانوادهی داروهایی است که از آنها با نام ضدافسردگیهای سهحلقهای یاد میشود.
این دارو متعلق به گروه ضد افسردگی های سه حلقه ای می باشد. منظور از سه حلقه ای این است که در مولکول دارو سه حلقه به هم متصل هستند. مورد اصلی تجویز این دارو از گذشته تا کنون در درمان افسردگی بوده اما امروزه در برخی از درد های عصبی و جهت پیشگیری از میگرن و مواردی از این دست توسط پزشکان تجویز می شود .
آمی تریپتیلین یک داروی ضد افسردگی است.این دارو جزو داروهای ضد افسردگی سه حلقه ایست.
آمی تریپتیلین برای درمان افسردگی ،سردرد و بسیاری از انواع دیگر درد و اختلالات نادری مانند خنده بی جا و… استفاده می شود.
دقت کنید که ممکن است شما اصلا افسرده نباشید ولی دکترتان این دارو را برای شما تجویز کند،چرا که آمی تریپتلین در سایر اختلالات دیگر نیز کاربرد دارد.
قرص آمی تریپتیلین در انواع 10 میلی گرم، 25 میلی گرم، 50 میلی گرم در بازار موجود است.
قرص آمی تریپتیلین در انواع 10 میلی گرم، 25 میلی گرم، 50 میلی گرم در بازار موجود است.
آمی تریپتیلین نوعی داروی روانپزشکی از طبقه داروهای ضدافسردگی سه حلقهای است. این داروها در ابتدا برای درمان اضطراب و افسردگی تولید شده بودند، اما بعدها متخصصین دریافتند هنگامیکه با دوز کممصرف میشوند میتوانند درد را کاهش دهند یا متوقف کنند.
آمی تریپتیلین با افزایش مقدار سروتونین در مغز فرد مصرف کننده عمل میکند. با افزایش سطح سروتونین، آمی تریپتیلین واکنش بدن را به درد تغییر میدهد. در کنار این مسئله مصرف این دارو به شما کمک میکند که بهتر بخوابید و این تأثیر از هنگام اولین دوز مصرفی قابل مشاهده است. اما نمایان شدن تغییرات قابل توجه در درد و خلق و روحیه فرد مصرف کننده، تقریباً تا شش هفته طول میکشد.
سردرد تنشی مزمن یکی از شایع ترین اشکال سردرد می باشد که در نیمی از مبتلایان باعث افت عملکرد شغلی و مصرف بیش از حد مسکن ها می شود. آمی تریپتیلین از داروهای شایع مورد استفاده در کنترل سردرد تنشی مزمن است که عوارض جانبی آن اغلب باعث کاهش پذیرش درمان توسط بیماران می شود. با توجه به عوارض کمتر مهارکننده های اختصاصی بازجذب سروتونین، این مطالعه به مقایسه تاثیر دو داروی فلووکسامین و آمی تریپتیلین در کنترل سردرد تنشی مزمن پرداخته است.روش کار: 110 بیمار مبتلا به سردرد تنشی مزمن وارد مطالعه شدند و در دو گروه آمی تریپتیلین (AG) و فلووکسامین (FG) تحت درمان قرار گرفتند. 81 بیمار دوره پایش 3 ماهه را به اتمام رساندند، 38 بیمار در گروه شاهد (AG) و 43 نفر در گروه مورد (FG). بیماران در چک لیست هایی محقق ساخت، داده های هفتگی مربوط به ویژگی های سردرد (تعداد، شدت و طول مدت حملات سردرد)، تعداد مسکن مصرفی و عوارض جانبی داروها را ثبت کردند. داده های مربوط به هفته قبل از آغاز دوره پایش به عنوان سطح پایه در نظر گرفته شد. آزمون های t زوجی و t مستقل به ترتیب جهت مقایسه نتایج در هر گروه و بین دو گروه استفاده شد.یافته ها: ویژگی های سردرد در گروه های AG و FG، به ترتیب در ماه اول و دوم دوره پایش نسبت به سطح پایه به سطح بهبودی معنی داری (P<0.001) رسیدند. در پایان ماه سوم بین دو گروه از نظر میزان بهبودی ویژگی های سردرد اختلاف آماری معنی داری وجود نداشت.
نتیجه گیری: می توان مهارکننده های اختصاصی بازجذب سروتونین مانند فلووکسامین را با اثرگذاری مشابه بالینی (بعد از یک ماه مصرف)، به جای آمی تریپتیلین در درمان سردرد تنشی مزمن به کار برد. فلووکسامین دارای عوارض کمتر نسبت به آمی تریپتیلین است و پس از یک ماه مصرف دارای تاثیر بالینی مشابه آمی تریپتیلین در کنترل ویژگی های سردرد تنشی مزمن می باشد.
مصرف تمامی داروهای روانپزشکی و مغز و اعصاب علی الخصوص ( ترامادول ، بایمادول ، بنزودیازپین ها ، دیازپام ، لارگاردین ، اگزازپام ، دیفنوکسیلات ، آمی تریپتیلین ، نورتریپتیلین ، زاناکس ، ریتالین ) بدون تجویز پزشک متخصص می تواند سبب اعتیاد و وابستگی به دارو شود .در ضمن بسیاری از داروهایی که ذکر کردم بجز اعتیاد ، می تواند مشکلات بسیاری را در روابط فرد ، حافظه و خلق فرد ایجاد کند .
مصرف تعدادی از داروهای دیگر نیز ممکن است با داروهای ضدافسردگی تداخل داشته باشد. از این رو، بیماران باید پیش از شروع مصرف هر داروی ضدافسردگی جدیدی، پزشک خود را از تمام داروهایی که مصرف می کنند آگاه سازند؛ به علاوه اینکه بی خطر بودن مصرف داروهای ضدافسردگی در دوران بارداری هنوز به طور کامل شناخته نشده است.
داروهای ضدافسردگی معمولاً شامل: آمی تریپتیلین، نورتریپتیلین، دسیپرامین، ایمی پرامین، کلومیپرامین، دوکسپین و تریمیپرامین از این دسته دارویی هستند.
آمیتریپتیلین (به انگلیسی: Amitriptyline) با نام تجاری الاویل (به انگلیسی: Elavil) دارویی است که در درجه اول برای معالجه تعدادی از اختلالات روانپزشکی استفاده میشود.
رده درمانی: ضد افسردگیهای سه حلقه ای
تریپتیلین یک داروی ضدافسردگی با اثرات ملایم است که بسیاری از پزشکان به عنوان اولین خط درمان افسردگی تجویز می کنند.
اين پژوهش به منظور بررسي ميزان اثر بخشي درمان با آميتريپتيلين در مقايسه با پلاسبو در كنترل درد ناشي از ترك مواد افيوني انجام شده است.مواد و روشها: در يك مطالعه دوسوكور 44 بيمار سرپايي با تشخيص وابستگي به مواد افيوني [طبق ملاكهاي DSM-IV-TR (Diagnostic and statistical manual of mental disorders-Third revision)] و داوطلب سمزدايي، به طور تصادفي در دو گروه آميتريپتيلين (n=22) و پلاسبو (n=22) قرار گرفتند. طي يك دوره سه روزه ثابتسازي، متادون جايگزين ترياك شد. از زمان شروع مطالعه تا روز دهم از مقدار متادون بهتدريج كاسته شد تا به صفر رسيد و همچنين آميتريپتيلين يا پلاسبو به بيماران داده شد. آميتريپتيلين بهصورت قرصهاي 25 ميليگرمي تجويز و قرصهاي پلاسبو كه از هر نظر شبيه آميتريپتيلين بود نيز تهيه شد. بيماران گروه آميتريپتيلين در هفته اول هر شب يك قرص 25 ميليگرمي آميتريپتيلين و بيماران گروه پلاسبو يك قرص پلاسبو دريافت ميكردند. از هفته دوم به بعد براي بيماران گروه آميتريپتيلين، قرص آميتريپتيلين 25 ميليگرم دو بار در روز و بيماران گروه پلاسبو نيز قرص پلاسبو دو بار در روز تجويز شد. پس از پنج روز پاكسازي، سمزدايي سريع با استفاده از نالوكسان انجام شد. شدت علائم ترك مواد افيوني و درد ناشي از آن به ترتيب با استفاده از SOWS (Short opioid withdrawal scale) و MPQ (McGill pain questionnaire) در روزهاي 7، 15، 17و 25 سنجش شد.يافتهها: تفاوت معنيداري بين اثربخشي آميتريپتيلين در مقايسه با پلاسبو در كنترل درد ناشي از ترك مواد افيوني وجود داشت (018/p=۰). تفاوت معنيداري بين 2 گروه از نظر نشانههاي فيزيكي و نشانگان ترك ديده نشد، اما تفاوت معنيداري بين گروه آميتريپتيلين و پلاسبو در بعد رواني مقياس SOWS وجود داشت (p=0.05 و p=0.038).
نتيجهگيري: آميتريپتيلين ميتواند به عنوان داروي كمكي در كنترل علايم ترك مواد افيوني بهكار رود.
سندروم روده تحريك پذير شايع ترين علت مراجعه به متخصصان گوارش مي باشد. با توجه به شيوع IBS و گزارشات متفاوت موجود از تاثير داروهاي مختلف و جهت گيري درمان ها به سوي داروهاي نوروترانسميتري و به جهت عدم وجود داروهاي اختصاصي، همچنين قيمت گزاف اين داروها و به منظور تعيين تاثير فلوكسستين، نورتريپتيلين و آمي تريپتيلين اين تحقيق روي مراجعه كنندگان به يك كلينيك خصوصي شهر تهران در سال 1379 انجام گرفته است.مواد و روش ها: تحقيق به روش كارآزمايي باليني روي 173 فرد مبتلا به IBS انجام گرفته است. تشخيص بيماري بر اساس معيارهاي Rome گذاشته شد. بيماران بر حسب مراجعه و به طور تصادفي در سه گروه درماني قرار گرفتند و به آن ها به ترتيب فلوكستين 20 ميلي گرم روزانه، آمي تريپتيلين 25 ميلي گرم شب ها و نوروتريپتيلين 25 ميلي گرم شب ها تجويز شد. اطلاعات بيماران قبل و بعد از درمان در يك پرسشنامه ثبت گرديد و نهايتا مورد قضاوت آماري قرار گرفت.يافته ها: تحقيق روي 173 بيمار شامل 53 بيمار در گروه يبوست، 57 بيمار در گروه اسهال و 63 بيمار در گروه درد شكم صورت گرفت. در گروه درماني فلوكستين 50 نفر، نورتريپتيلين 69 نفر و آمي تريپتيلين 54 نفر قرار گرفتند. فلوكستين در افزايش دفعات اجابت مزاج بيماران يبوستي موثر است (از 2.56 بار در هفته به 12 بار در هفته) (P<0.02) ولي در كاهش دفعات اجابت مزاج بيماران اسهالي بي تاثير است (NS). آمي تريپتيلين باعث بهبود دفعات اجابت مزاج در بيماران يبوستي (از 2.31 بار در هفته به 6.54 بار) (P<0.01) و در بيماران اسهالي (17.26 بار در هفته به 11.79 بار) (P<0.01) شد. نورتريپتيلين هم در بهبود دفعات اجابت مزاج در بيماران يبوستي (از 2.67 بار در هفته به 6.33 بار) (P<0.01) و بيماران اسهالي (20.64 بار در هفته به 12.23 بار) (P<0.01) موثر بود. فلوكستين و TCA ها به طور معني دراي در بهبود درد، نفخ و عملكرد عمومي بيماران موثر بودند و هيچ يك نسبت به ديگري برتري محسوسي نداشتند.در مورد عوارض دارويي، Score عوارض مربوط به آمي تريپتيلين نسبت به فلوكستين و نورتريپتيلين به طور معني داري بيشتر بود (P<0.01) ولي در score عوارض مربوط به نورتريپتيلين و فلوكستين تفاوت معني داري وجود نداشت (NS).
نتيجه گيري و توصيه ها: به نظر مي رسد كه فلوكستين در مقايسه با TCA ها در بيماران يبوستي موثرتر و كم عارضه تر مي باشد. ولي در بيماران با چهره غالب اسهال، فلوكستين موثر نمي باشد.
آمی تریپتیلین خواب آور است بنابراین بهتر است دوز بیشتر در هنگام غروب تجویز شود.
آمی تریپتیلین می تواند در طی چند ساعت اول پس از مصرف باعث سرگیجه و خواب آلودگی شود. اگر هنگام مصرف این دارو متوجه خواب آلودگی شدید، پزشک ممکن است توصیه کند دوز خود را قبل از خواب مصرف کنید.
آمی تریپتیلین همچنین می تواند عوارض دیگری ایجاد کند.
شایعترین عوارض جانبی آمی تریپتیلین عبارتند از:
خشکی دهان
یبوست
سرگیجه
سردرد
خواب آلودگی
افزایش وزن
اگر این اثرات خفیف باشد، ممکن است طی چند روز یا دو هفته از بین بروند. اگر شدت آنها بیشتر است یا از بین نمی روند، با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید.
در صورت بروز عوارض جانبی جدی، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید. اگر علائم شما جدی است یا فکر می کنید که یک فوریت پزشکی دارید، با مراکز درمانی تماس بگیرید. عوارض جانبی جدی و علائم آنها می تواند شامل موارد زیر باشد:
حمله قلبی. علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
درد قفسه سینه
تنگی نفس
درد یا فشار در قفسه سینه یا بالاتنه
سکته. علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
ضعف در یک قسمت یا طرف بدن شما
لکنت زبان
آمی تریپتیلین همچنین وقتی به گیرنده های موسکارینی در بدن متصل می شود ممکن است باعث تاری دید، احتباس ادرار، ضربان قلب سریع و گلوکوم با زاویه حاد شود. همچنین اتصال آمی تریپتیلین به گیرنده های هیستامین می تواند منجر به آرامش، گیجی و هذیان شود.
افرادی که تشنج دارند باید با احتیاط از آمی تریپتیلین استفاده کنند زیرا می تواند آستانه تشنج در آنها را کاهش دهد.
وقتی آمی تریپتیلین به گیرنده های آلفا آدرنرژیک در قلب متصل شود، ممکن است منجر به بروز عوارض جانبی جدی قلبی شود. فشار خون پایین هنگام ایستادن و نوسانات ضربان قلب و بی نظمی از جمله این عوارض هستند.
یکی از عوارض شابع آمی تریپتیلین بروز چاقی در افراد است اما میزان این عارضه به دوز و مدت زمان مصرف دارو بستگی دارد و در برخی افراد نیز هرگز باعث چاقی نمیشود. از آنجا که این دارو موجب خواب آلودگی می شود ممکن است گاهی اضافه وزن شما به دلیل خواب زیاد و بی تحرکی باشد.
برای بیماری سندروم روده تحریک پذیر مفید است .
سندرم روده تحریک پذیر (IBS)، شایعترین اختلال تشخیص داده شده توسط متخصصین گوارش است که به طور تقریبی در ۵۰-۴۰ درصد از بیماران تحت نظر یک متخصص دیده می شود. چندین مطالعه تصادفی کنترل شده، تاثیر درمانی داروهای ضد افسردگی را در درمان IBS ارزیابی کرده اند ولی شواهد کافی، در مطالعات بالینی، مبنی بر اثر بخشی این داروها وجود ندارد.
روش بررسی
۵۰ بیمار سرپایی مبتلا به IBS، تشخیص داده شده بر اساس ملاکهای ROME II، با غلبه علایم درد و اسهال منتاوب در این مطالعه شرکت داده شدند. علل عضوی، با استفاده از شرح حال کامل، معاینه بالینی، آزمونهای آزمایشگاهی، ترانزیت روده باریک و رکتوسیگموییدوسکوپی رد شدند. سپس، شرکت کنندگان به طور تصادفی، به منظور دریافت آمی تریپتیلین یا دارونما به دو گروه تقسیم شدند. این افراد با استفاده از یک سیستم رتبه بندی ساده بر اساس علایم قبل، یک ماه و دو ماه پس از درمان تحت پیگیری قرار گرفتند.
یافته ها
در پایان ماه دوم درمان، آمی تریپتیلین نسبت به دارونما تاثیر بیشتری در تخفیف احساس نفخ، دفع موکوس و دفع ناکامل داشت (p<۰.۰۵). همچنین میزان بهبودی کلی علایم، در گروه آمی تریپتیلین ۳۹% و در گروه دارونما ۱۵% بود (P<۰.۰۰۱). میزان عوارض جانبی نیز در دو گروه آمی تریپتیلین و دارونما در طول درمان، تفاوت آماری معنی داری نداشت.
نتیجه گیری
آمی تریپتیلین می تواند یک درمان موثر و قابل تحمل برای بیماران مبتلا به IBS با غلبه درد و اسهال باشد.
هدف مطالعه بررسی اثر آمی تریپتیلین و ایمی پرامین بر کاهش درد دندان با پالپیت غیرقابل برگشت در حین تهیه حفره دسترسی می باشد. بیماران باید دارای دندان مولر با پالپیت غیر قابل برگشت سمپتوماتیک و فاقد هرگونه بیماری سیستمیک بوده و از سلامت کامل برخوردار هستند و در حال مصرف هیچ دارویی نباشند ، فاقد سابقه آلرژی به این داروها و یا سایر داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای باشند ، و پس از تزریق بی حسی موضعی با لیدوکایین 2% با اپی نفرین 100000/1 و با وجود حضور همه علایم بی حسی کامل ( از جمله احساس بی حسی در گوشه لب) هنگام حذف پوسیدگیها و تهیه حفره دسترسی قبل از اکسپوز پالپ دارای درد باشند. 66بیمار 16 تا 60 ساله دارای مشخصات فوق مورد مطالعه قرار می گیرند. پس از گرفتن رضایت آگاهانه از بیمار و تعیین میزان درد بیماران حین تراش با استفاده از Mcgill Visual Analog Scale ،آنها به طور تصادفی به 3 گروه تقسیم می شوند : 1.کاربرد 0.2 میلیلیتر محلول آمی تریپتیلین + پروپیلن گلیکول1mg/ml، 1.کاربرد 0.2 میلیلیتر محلول ایمی پرامین + پروپیلن گلیکول1mg/ml و3.کاربرد 0.2 میلیلیتر محلول پروپیلن گلیکول به عنوان کنترل. داروها بصورت موضعی روی عاج پوسیده دندان قرار داده می شوند.بعد از 5 دقیقه مجددا میزان درد بیمار حین تراش حفره دسترسی اندازه گیری می شود . انتظار می رود پیامد اولیه کاهش درد حین تراش باشد. مطالعه به صورت double – blind انجام می شود.
آمی تریپتیلین برای درمان چیست
ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام داروهایی (ازجمله داروهای با نسخه / بدون نسخه و محصولات گیاهی) که استفاده میکنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز دارو مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.
برخی از داروهایی که ممکن است با آمی تریپتیلین تداخل کنند عبارتاند از: آربوتامین (arbutamine)، دی سولفیرام (disulfiram)، مکملهای تیروئید، داروهایی که میتوانند موجب خونریزی یا کبودی شوند (از جمله داروهای ضد پلاکتی مانند کلوپیدوگرل (clopidogrel)، داروهای التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن (ibuprofen)، “رقیق کننده خون” مانند وارفارین (warfarin))، داروهای آنتی کولینرژیک (مانند بنزتروپین (benztropine)، آلکالوئیدهای بلادونا (belladonna alkaloids))، داروهای خاص برای فشارخون بالا (داروهایی که در مغز عمل میکنند مانند کلونیدین (clonidine)، گوانابنز (guanabenz)، رزرپین reserpine))).
آمی تریپتیلین با مهارکنندههای MAO تداخل دارویی جدی ایجاد میکنند، این تداخل ممکن است حتی منجر به مرگ شود، همراه با آمی تریپتیلین از مهارکنندههای MAO (ایزوکاربوکسازید (isocarboxazid)، لینزولید (linezolid)، متیلن بلو (methylene blue)، موکلوبماید (moclobemide)، فنلزین (phenelzine)، پروکاربازین (procarbazine)، راساژیلین (rasagiline)، سلژیلین (selegiline)، ترانیل سیپرومین (tranylcypromine)) استفاده نکنید. اکثر مهارکنندههای MAO حتی نباید تا 2 هفته قبل از شروع استفاده از داروی آمی تریپتیلین ، استفاده شوند.
داروهایی که میتوانند بر حذف آمی تریپتیلین از بدن تأثیر گذارند و عملکرد آن را تحت تأثیر قرار دهند، شامل: سایمتیدین (cimetidine)، تربینافین (terbinafine)، داروهای درمان ضربان قلب نامنظم (مانند کینیدین (quinidine) / پروپافنون (propafenone) / فلکاینید (flecainide))، داروهای ضد افسردگی (مانند SSRI ها از جمله پاروکستین (paroxetine) / فلوکستین (fluoxetine) / فلووکسامین (fluvoxamine))، البته این فهرست کامل نیست؛ بنابراین قبل از استفاده از داروی آمی تریپتیلین یک لیست از تمام داروهایی که استفاده میکنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید.
بسیاری از داروها علاوه بر آمی تریپتیلین ممکن است ریتم قلب (طولانی شدن زمان QT) را تحت تأثیر قرار دهند، از جمله: آمیودارون (amiodarone)، دوفتیلید (dofetilide)، پیموزاید (pimozide)، پروکائین آمید (procainamide)، کینیدین (quinidine)، سوتالول (sotalol)، آنتیبیوتیکهای ماکرولید (مانند اریترومایسین).
اگر داروهایی مصرف میکنید که باعث خوابآلودگی میشوند، به دکتر یا داروساز خود بگویید، از جمله: الکل، آنتیهیستامینها (از قبیل ستیریزین (cetirizine)، دیفن هیدرامین (diphenhydramine))، داروهای خواب و یا اضطراب (مانند آلپرازولام (alprazolam)، دیازپام (diazepam)، زولپیدم (zolpidem))، شل کنندههای عضلانی و داروهای ضد درد و مسکن (مانند کدئین).
قرص امی تریپتیلین جهت درمان افسردگی و همچنین در درمان اضطراب، بیماریهای عصبی، میگرن و… موثر است. مصرف امی تریپتیلین در ابتدا علائم بیماری را افزایش میدهد و به مرور زمان سبب کاهش آنها میشود. همچنین قرص آمی تریپتیلین عوارضی از جمله خواب آلودگی و بی حالی را نیز به دنبال دارد اما قطع ناگهانی و خودسرانه آن به هیچ وجه مجاز نیست. خطراتی که تداخلات و مصرف خود سرانه این دارو به همراه دارد، لزوم تحت نظر متخصص بودن را بیشتر میکند.
هر علائم جدیدی را به پزشک خود اطلاع دهید: تغییرات در مود و رفتار، اضطراب، حمله پانیک، مشکلات خواب، تحریک پذیری، بی قراری، رفتار خصمانه، پرخاشگری، بیش فعالی (ذهنی یا جسمی)، افسردگی، افکاری در مورد خودکشی یا صدمه زدن به خود.
درصورت مشاهده بثورات پوستی در هنگام شروع مصرف آمی تریپتیلین ، به پزشک خود اطلاع دهید.
برای افسردگی تجویز می شود .
برای دندان تجویز می شود
آمي تريپ تيلين از داروهاي ضد افسردگي سه حلقه اي و داراي محل هاي اتصال در جوار کانال هاي سديم سلول هاي عصبي است که مي تواند با گيرنده هاي داروهاي بي حس کننده موضعي هم پوشاني (orerlap) داشته باشد. اين مطالعه به اثرات آمي تريپ تيلين بصورت ژل را در تکميل بي حسي دندان هايي که به روش معمول به بي حسي جواب نمي دهد، مي پردازد.
مواد و روش ها: مطالعه به صورت کارآزمايي باليني دوسوکور بر روي 56 بيمار که عليرغم بي حسي موضعي هنگام ايجاد حفره اندودنتيکس همچنان درد داشتند انجام شد. تمام بيماران از نظر بيماري هاي سيستميک بررسي و سلامت آنها مورد تاييد قرار گرفت. حداکثر 2 کارپول ليدوکائين %2 با اپي نفرين 1.80000 در بيماران استفاده شد. پس از در معرض قرار گرفتن پالپ، با کمک سرنگ مربوطه حداکثر 0.2 ميلي ليتر ژل %2 آمي تريپتيلين با ژل دارونما (پلاسبو) در فضاي ايجاد شده روي پالپ اضافه گرديد و براساس معيار VAS، شدت درد، در دقايق صفر (قبل از تجويز)، يک، سه، پنج، هفت و نه دقيقه پس از مصرف دارو ثبت گرديد.
يافته ها: در گروه آمي تريپ تيلين شدت درد قبل از کار نسبت به دقيقه 9 پس از درمان حدود %92.5 کاهش داشته است در حالي که گروه پلاسبو فقط %13.5 کاهش داشته است که اين تفاوت از نظر آماري معني دار بود (P<0.001). همچنين کاهش درد در گروه آمي تريپ تيلين در مقاطع زماني مختلف از نظر آماري معني دار بود. به عبارت ديگر ميانگين شدت درد از 8.60 در دقيقه صفر به 0.65 در دقيقه 9 رسيد (P<0.01).
نتيجه گيري: آمي تريپ تيلين مي تواند سبب تقويت آثار بي حس کننده هاي موضعي شود و احتمالا اين به دليل شباهت اثر آن با بي حس کننده ها روي کانال هاي سديمي است . لذا نقش موثري جهت تکميل اثرات بي حس کننده هاي موضعي مي تواند داشته باشد.
این دارو از طریق مهار برداشت مجدد نوراپینفرین و سروتونین توسط پایانه سلول عصبی پیشسیناپسی، غلظت سیناپسی آنها را در سیستم عصبی مرکزی افزایش میدهد.
آمی ترپتیلین (Amitriptyline) ﺑﺎز ﺟﺬب ﺳﺮوﺗﻮﻧﻴﻦ و ﻧﻮراﭘﻲ ﻧﻔﺮﻳﻦ را ﻣﺴﺪود ﻣﻲﻛﻨﺪ، اﻣـﺎ ﻣﻬـﺎر ﺳـﺮوﺗﻮﻧﻴﻦ ﺑﻴﺸﺘﺮ اﺳﺖ.
ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﺗﻤﺎﻳـﻞ زﻳـﺎدی ﺑـﺎ ﮔﻴﺮﻧـﺪهﻫـﺎی ﻣﻮﺳـﻜﺎرﻳﻨﻴﻚ M1 و ﻫﻴﺴـﺘﺎﻣﻴﻨﻲ H1 دارد.
طی مطالعات بالینی از اشخاص شخصی از ازمایش شوندگان می میگوید: “ من بیش از یک سال است که این قرصها را مصرف میکنم و برای من شگفتی میآفریند. من داروهای دیگری را برای اضطراب و افسردگی امتحان کردهام اما هیچ یک از آنها کار نکرده و بیشتر افسردگی من را بدتر کرده و برای نگرانی من کاری انجام نداده است، بنابراین برای مدتی از مصرف دارو خودداری کردم. دکتر من در ابتدا آمی تریپتیلین را برای بیخوابی تجویز کرد اما امیدوار بود که به اضطراب هم کمک کند.
من در زندگی ام بهتر خوابیدم و این باعث میشود که اضطراب مرا به میزان معجزه اسایی کاهش دهد. چند روز اول باعث شد احساس بدی به من دست بدهد و تمام مدت از آن خلاص شدم، اما بعد از آن فقط رو به بهتر شدن شد. بعد از یک سال سعی کردم آن را ترک کنم ، اما اضطراب غیرقابلتحمل بود و من خوابم نمی برد باعث شد تا دوباره به آن برگردم. تنها اثر جانبی این است که ضربان قلب من سریعتر از حالت عادی است، به خصوص در شب، اما نه به حدی که غیرقابلتحمل است.”
کاربرد اصلی این دارو درمان افسردگی است.
ولی این دارو در درمان بیماری دردهای نوروژنیک، شب ادراری و پروفیلاکسی میگرن نیز به کار میرود.
طی مطالعات بالینی از اشخاص شخصی از ازمایش شوندگان می میگوید: ” داروی پزشکی آمی تریپتیلین برای تسکین دادن علائم میگرن من بسیار مفید بودهاست. من ۱۸ سال دارم و برای شاید ۳ سال دچار میگرن ناتوانکنندهای شدهام، بنابراین این مدت طولانی نیست. من هر شب یک قرص را بعد از شام / قبل از خواب برمی دارم. در حالی که من متوجهشدهام که به خواب رفتن به حدی کمک کردهاست که با توجه به میگرن و وزوز گوش ، مشکلاتی دارم که باعث میگرن من میشود و باعث تسکین میگرن من میشود. من فقط میگرن کوچک را تجربه کردهام، من هر هفته حداقل یک میگرن جدی میگرفتم و ۱ / ۴ تا از آنها، استفراغ را تجربه میکردم. این دارو در کاهش شدت میگرن و شدت میگرن بسیار مفید بودهاست.”
آمی تریپتیلین
آمی ترپتیلین ﺑﺎ دوز آﻏﺎزﻳﻦ ۲۵ ﻣﻴﻠﻲﮔﺮم در ﻫﻨﮕﺎم ﺧﻮاب، اﮔﺮ ﭼﻪ دوزﻫﺎی ﺑﺎﻻ ﻣﺎﻧﻨﺪ ۱۰۰ﻣﻴﻠـﻲﮔـﺮم ﻧﻴـﺰ در ﺑﻴﻤﺎران ﺑﺴﺘﺮی ﺗﺤﺖ ﻧﻈﺮ اﺳﺘﻔﺎده ﻣﻲﺷﻮد.
ﺑﻴﻤﺎران ﺣﺴﺎس ﺑﻪ دارو و اﻓﺮاد ﻣﺴﻦ ﻣﻲﺗﻮاﻧﻨـﺪ ﺑـﺎ دوز ۱۰ﻣﻴﻠﻲﮔﺮم ﺷﺮوع ﻛﻨﻨﺪ.
دوز دارو ﻣﻌﻤﻮﻻً ﻫﺮ ﭼﻨﺪ روز ۲۵ ﺗﺎ ۵۰ ﻣﻴﻠﻲﮔﺮم روزاﻧـﻪ اﻓـﺰاﻳﺶ ﻣـﻲﻳﺎﺑـﺪ.
دوز درﻣـﺎﻧﻲ در داﻣﻨﻪ ۱۵۰ ﺗﺎ ۳۰۰ ﻣﻴﻠﻲﮔﺮم روزاﻧﻪ اﺳﺖ، اﻣﺎ ﺑـﺮای ﺑﻌﻀـﻲ ﺑﻴﻤـﺎران ﺑـﻪ دﻟﻴـﻞ ﺧـﻮاب آوری و دﻳﮕـﺮ ﺗﺄﺛﻴﺮات ﺟﺎﻧﺒﻲ دارو، رﺳﻴﺪن ﺑﻪ اﻳﻦ دوز ﻣﺸﻜﻞ اﺳﺖ.
در ﻣﻮرد ﺻﺤﻴﺢ ﺑﻮدن ﭘﻴﺶ ﺑﻴﻨﻲ ﭘﺎﺳﺦ درﻣﺎﻧﻲ ﺑـﻪ ﻏﻠﻈـﺖ Amitriptyline اﺧﺘﻼﻓـﺎﺗﻲ وﺟـﻮد دارد.
اﻣﺎ، ﭘﺎﺳﺦ درﻣﺎﻧﻲ ﺑﺎ ﻏﻠﻈﺖ Amitriptyline ﺑﻪ ﻫﻤـﺮاه Nortriptyline (ﻣﺘﺎﺑﻮﻟﻴـﺖ ﻓﻌـﺎل آن) در ﺣﺪود ۱۵۰ ﺗﺎ۲۵۰ mg/ml رخ ﻣﻲدﻫﺪ.
در کنترل افسردگی از راه خوراکی ، ابتدا ۲۵ میلیگرم ۴-۲ بار در روز ، مصرف میشود
سپس به تدریج بر اساس نیاز و تحمل بیمار مقدار مصرف افزایش مییابد.
به عنوان ضد افسردگی، در کودکان ۱۲-۶ سال mg/day30-10 یا mg/kg/day5-1 در دو مقدار منقسم و در نوجوانان ابتدا ۱۰ میلیگرم هر سه بار در روز و ۲۰ میلیگرم هنگام خواب مصرف میشود.
این مقدار بر حسب نیاز و تحمل بیمار تا حداکثر mg/day100 در مقادیر منقسم یا بصورت مقدار واحد هنگام خواب تنظیم میشود.
در کودکان تا ۶ سال، به منظور کنترل شبادراری، mg/day10 بصورت مقدار واحد هنگام خواب و در کودکان بزرگتر از ۶ سال، ابتدا mg/day10 بصورت مقدار واحد هنگام خواب مصرف میشود و سپس مقدار مصرف بر حسب نیاز و تحمل بیمار تا ۲۵ میلیگرم افزایش مییابد.
در ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﺑﺎ دﻳﮕﺮ داروﻫﺎی ﺿﺪ اﻓﺴﺮدﮔﻲ ﺣﻠﻘﻪ ای، اﻳﻦ دارو ﺷـﺪﻳﺪاً ﺧـﻮاب آور و ﺑـﺎ اﻓـﺰاﻳﺶ وزن و ﺗﺎﺛﻴﺮات آﻧﺘﻲ ﻛﻮﻟﻴﻨﺮژﻳﻜﻲ ﻫﻤﺮاه اﺳﺖ.
اﻳﻦ دارو در ﻛﺒـﺪ ﻣﺘﻴـﻞ از دﺳـﺖ داده و ﺑـﻪ Nortriptyline ﺗﺒﺪﻳﻞ ﻣﻲﺷﻮد ﻛﻪ ﺗﺎﺛﻴﺮات ﺿﺪ اﻓﺴﺮدﮔﻲ دارد.
خشکی دهان، خوابآلودگی، تاری دید، تهوع، اشکال در ادرار کردن، عوارض قلبی – عروقی، واکنشهای ازدیاد حساسیت، اختلالات رفتاری، اختلالات حرکتی، تداخل در فعالیت جنسی، تغییرات قند خون، افزایش اشتها و وزن و عوارض اندوکربن مثل ژنیکوماستی، اختلالات خونی و هیپوناترمی از عوارض جانبی این دارو هستند.
عوارض جانبی متداول در اثر مصرف داروی آمی تریپتیلین ممکن است شامل موارد زیر باشد:
۱۴- با مصرف این دارو، خشکی دهان ممکن است بروز نماید. در صورت تداوم این عارضه به مدت بیش از ۲ هفته، باید به پزشک مراجعه شود.
۱۵- احتمال بروز حساسیت به نور با مصرف این دارو وجود دارد. لذا ضروری است از پوشش ضد آفتاب استفاده شود.
۱۶- بیمار باید ۷-۳ روز پس از قطع مصرف تحت نظر باشد.
منبع:
مجموعه دارویی داروهای اعصاب و روان – دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران
در موارد زیر این دارو باید با احتیاط فراوان مصرف شود:
الکسیم حاد، آسم، اختلالات دو قطبی، اختلالات خونی و گوارشی، گلوکوم با زاویه باریک، افزایش فشار کره چشم، پرکاری تیروئید، هیپرتروفی پروستات، عیب کار کلیه، اسکیزوفرنی، حملات تشنجی، حساسیت به دارویهای ضد افسردگی سه حلقهای و احتباس ادرار.
مصرف همزمان آمی ترپتیلین با مهارکنندههای آنزیم MAO باعث تحریک CNS و بالا رفتن فشار خون میگردد.
این دارو از طریق کاهش آستانه تشنج با اثر داروهای ضد صرع، مقابله میکند.
بعضی از داروهای ضد صرع با کاهش غلظت پلاسمایی آمی ترپتیلین، اثر ضد افسردگی آن را کاهش میدهند.
آمی ترپتیلین اثر پائیناورنده فشار خون کلونیدین و گوانتیدین را کاهش میدهد و در صورت قطع ناگهانی این دارو، خطر افزایش فشار خون زیاد میشود.
مصرف همزمان با فنوتیازینها موجب افزایش عوارض جانبی آنتیموسکارینی میشود.
مصرف همزمان این دارو با داروهای مقلد سمپاتیک ممکن است سبب تشدید عوارض قلبی – عروقی و احتمالا بروز آریتمی، تاکیکاردی یا افزایش فشار خون میشود.
سایمتیدین با مهار متابولیسم این دارو، غلظت پلاسمایی آن را افزایش میدهد.
مصرف همزمان این دارو با داروهای ضد تیروئید ممکن است خطر بروز آگرانولوسیتوز را افزایش دهد.
مصرف همزمان فرآوردههای حاوی الکل و سایر داروهای مضعف CNS با آمی ترپتیلین ممکن است سبب بروز ضعف شدید CNS، ضعف تنفسی و کاهش فشار خون شود.
آمی تریپتیلین
۱- از قطع ناگهانی مصرف دارو باید پرهیزشود.
در صورت نیاز، کاهش مقدار مصرف باید تدریجی و در طول یک دوره حداقل ۴ هفتهای انجام شود.
۲- در هفتههای اول درمان به دلیل افزایش تمایل به خودکشی باید بیمار را تحت نظر قرار داد.
۳- بیش از یک داروی ضد افسردگی در یک زمان نباید تجویز شود.
۴- برای شروع اثرات درمانی این دارو حداقل ۶-۱ هفته وقت لازم است.
۵- مصرف دارو توسط سالمندان باید به حداقل مقدار شروع شود.
زیرا به عوارض جانبی این دارو حساسترند.
۶- به علت نیمه عمر طولانی دارو، تجویز یکباره مقادیرآن در موقع خواب ،کفایت میکند.
۷- به بیمار باید یاد آوری شود که در صورت بروز علائم آنتی موسکارینی به درمان ادامه دهد، چون به این اثرات تا حدی تحمل حاصل میشود.
۸ -در صورت وجود سابقه مصرف مهار کننده آنزیم MAO، باید دو هفته بعد از قطع آن، مصرف آمیتریپتیلین را آغاز کند.
۹- در صورت ضرورت مصرف داروی مهارکننده MAO باید حداقل یک هفته بین قطع این دارو و شروع داروی جدید فاصله زمانی ایجاد شود.
۱۰- این دارو با ایجاد خواب آلودگی، ممکن است بر اعمالی که نیاز به مهارت و هوشیاری دارند، مانند رانندگی، تأثیر بگذارد.
۱۱- دوره درمان با این دارو باید کامل شود. از مصرف بیش از مقدار توصیه شده باید خودداری گردد.
۱۲- در صورت فراموش کردن یک نوبت مصرف دارو،اگر رژیم درمانی به صورت چند نوبت در روز میباشد، به محض به یادآوردن آن نوبت باید مصرف شود.
مگر اینکه، زمان مصرف نوبت بعدی فرا رسیده باشد، در این صورت مقدار مصرف بعدی نیز نباید دو برابر گردد.
اگر رژیم درمانی بصورت مصرف در هنگام خواب باشد، نباید هنگام صبح دارو مصرف شود. بهتر است در این موارد با پزشک مشورت گردد.
۱۳- به دلیل بروز منگی و سرگیجه هنگام برخاستن از حالت خوابیده یا نشسته باید احتیاط نمود.